B-H Razglednice

Ovom stranicom htjeli bismo vas povesti kroz Bosnu i Hercegovinu i njenu historiju i to ne samo slikama s razglednica, nego i sevdalinkama. Dakle, cilj nam je da napravimo po jednu malu galeriju slika za svaki grad u Bosni i Hercegovini i da vam predstavimo bar po jednu sevdalinku iz tog mjesta ili o tom mjestu.

  • GALERIJA 1 - STARE RAZGLEDNICE IZ BiH
    Ovu misiju započinjemo galerijom razglednica iz cijele Bosne i Hercegovine s kraja 19.-og i početka 20.-og stoljeća. Razglednice iz ove galerije našle su se na ratnom Bosanskom kalendaru za 1994.-u godinu koji je objavila "Bosanska knjiga" iz Sarajeva, a koji je dizajnirao i idejno razradio gospodin Miroslav Prstojević, najbolji poznavalac starih bh. razglednica. Putevima starih razglednica iz Bosne i Hercegovine vodiće vas jedan od najboljih interpretatora sevdalinke, Zaim Imamović, pjesmom "Bosno moja".

  • GALERIJA 2 - STARE RAZGLEDNICE IZ BiH
    Evo još jedne galerije razglednica iz cijele Bosne i Hercegovine s kraja 19.-og i početka 20.-o vijeka. Ovu galeriju smo pripremili uz pomoć gospodina Nikole Buljevića koji nam se javio s komplimentima za našu stranicu i koji nam je ljubazno ustupio slike starih razglednica iz BiH sa svoje web-stranice. Veliko hvala gospodinu Buljeviću na slikama. Kroz ovu galeriju vodi nas diva sevdalinke, gospodja Zehra Deović, sa svojom interpretacijom poznate sevdalinke "Bosno moja".

  • GALERIJA 3 - STARE RAZGLEDNICE IZ SARAJEVA
    Ljubaznošću gospodina Buljevića, uspjeli smo pripremiti i ovu galeriju starih razglednica iz Sarajeva iz doba austrougarske vlasti (1878.-1918.) Sarajlije i ostali poznavaoci starog Sarajeva prepoznaće mnoge stare sarajevske ulice, zgrade i mahale. Ljubitelji folklora moći će uživati u raznolikostima narodnih nošnji sa sarajevskih ulica. Gospodinu Buljeviću još jednom veliko hvala na ustupljenim materijalima. Kroz staro Sarajevo vodi nas još jedan doajen sevdalinke, Himzo Polovina s pjesmom "Sarajevo, divno mjesto ".

Napominjemo da su ove stranice poprilično teške za otvaranje ukoliko nemate kablovsku vezu. Čak i sa kablovskom vezom, potrebno je malo strpljenja.

Uživajte u svom virtualnom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, kroz prostor i vrijeme.

Ukoliko posjedujete neke stare ili nove razglednice i slike iz Bosne i Hercegovine koje biste htjeli podijeliti s našim posjetiocima, molimo vas da nam se javite na info@sevdahlije.com. Unaprijed veliko hvala.