Seattle, 19. jula/srpnja 2004.

Ciljevi bosanskohercegovačkog KUD-a Sevdah iz Seattlea

Kao što samo ime našeg Društva kaže, svrha našeg Društva je da njeguje i prezentira kulturne tradicije Bosne i Hercegovine kroz niz umjetničkih izraza, kao što su: narodne igre, instrumentalna i vokalna muzika, poezija, drama, film, slikarstvo, skulptura, rukotvorine, itd.

Tokom rata u BiH (1992.-95.) i netom zatim, otprilike 7.000 bosanskohercegovačkih prognanika smjestili su se u široj regiji Seattlea. Ovi prognanicu su donijeli sa sobom ogromno kulturno blago koje bi htjeli sačuvati kroz naše Društvo, prenijeti ga na svoju djecu i podijeliti s ljudima iz svoje nove zemlje.

Naše Društvo je započelo s radom sa svojom sekcijom narodnih igara koja je imala svoju prvu probu 28. marta/ožujka 2004. Bosanskohercegovačka zajednica, kao i naši prijatelji i komšije drugih nacionalnosti, entuzijastično su nas pozdravili na našem prvom nastupu na Slavenskom festivalu na Univerzitetu Washington u Seattleu 16. maja/svibnja 2004. i motivirali nas da nastavimo s radom.

Većina naših članova su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i većina njih su Bošnjaci (bosanskohercegovački Muslimani). Medjutim, naša su vrata otvorena svima i dobro su nam došli svi ljubitelji bosanskohercegovačke kulture bez obzira na njihovu dob, spol, etničku, nacionalnu, rasnu ili vjersku pripadnost, ili seksualno opredjeljenje.

Ime našeg Društva je "Sevdah" što u starom bosanskom, izmedju ostalog, znači i "ljubav". Nije nimalo slučajno što smo izabrali ovo ime za ime našeg Društva. Upravo ljubav izražena kroz umjetnost jeste ono što bismo htjeli podijeliti s našim sugradjanima, komšijama i prijateljima.

Za bh. KUD Sevdah


Denis Bašić
predsjednik i umjetnički direktor