Kolo Begovice

I melodiju Bosansko kolo je napisao jedan veliki suvremeni bosanski muzičar, Muho Pašalić. Note za ovo kolo Sevdah je pronašao na web stranici gospodina Pašalića. Generalno govoreći ova stranica pruža mnoštvo informacija o bošnjačkoj kulturi na bosanskom i danskom jeziku.

U trenutku kada smo slušali Bosansko kolo, Sevdah je već imao jedno muško kolo, prijespomenuto Begovsko kolo, i trebalo mu je lijepo djevojačko kolo. Bosanskohercegovački folklor je bogat ženskim kolima. Tako je naš koreograf Denis Bašić odlučio da na temelju ove melodije gospodina Pašalića pripremi modernu verziju nekog tradicionalnog, bosanskog, ženskog kola. Tako se rodilo Sevdahovo kolo Begovice.

Kolo begovice je bazirano na koracima tradicionalnih kolanja. Kolanje nije isto što i kolo. Kola su uvijek mnogo živahnija i imaju kompliciranije korake. Kolanje je u biti hodavka po krugu. Kao što bi se moglo i očekivati, u hodavci igrači uglavnom "hodaju", ali ne tek tako. Hoda se elegantno i sinkronizirano. Hodavke i kolanja su po pravilu propraćena pjevanjem.

Prema svom tempu i kompleksnosti koraka Kolo begovice spada negdje izmedju kategorije kolanja i kola. Takvih kola je uvijek bilo u Bosni i Hercegovini i često se njima prelazilo iz mirnih u živahna sijela i derneke.