Begovsko Kolo

Begovsko kolo, koje upravo slušate, je komponirao poznati bosanski suvremeni muzičar, Omer Pobrić, osnivač Instituta Sevdaha u Visokom.

Premda Sevdah insistira na zaštiti i prezentaciji tradicionalnih, klasičnih, bosanskohercegovačkih umjetničkih dijela, mi se ne libimo zaigrati uz suvremenu muziku ukoliko je napisana u klasičnom duhu i izvedena slijedeći visoke standarde klasične muzikalnosti. Svaka kultura evolvira, pa tako i bosanskohercegovačka, a naš je cilj da predstavimo svojoj publici i suvremenu bosanskohercegovačku kulturu.

Inspiriran ovom elegantnom melodijom i koracima par tradicionalnih kola, Denis Bašić je iskoreografirao za Sevdah svoju modernu verziju Begovskog kola, po modernoj muzici Omera Pobrića.

Sevdahovo Begovko kolo je prožeto gracioznim pokretima i tračkom aristokratskog ponosa što bi se i moglo očekivati u manirima i plesnom stilu osmanske elite. Da bi se postigao taj viši nivo elegancije, muzički tekst je sviran nešto sporije nego što je uobičajeno.

Svu solo muziku na harmonici na koju Sevdah igra snimio je naš dragi prijatelj, Michael Lawson, harmonikaš Balkan Cabaret-a, odličnog banda is Seattlea.