Jajačka Truska

Naziv ove vesele melodije je Bosančica. Slušate ju u izvedbi Dragana Kuline.

Na ovu staru bosansku melodiju Sevdah igra tradicionalno kolo iz centralne Bosne, tačnije iz Jajca, tzv. Jajačku trusku. Nije nimalo slučajno što se ovo kolo zove "truska". Dok igraju ovo kolo, igrači, a osobito muškarci, truskaju (drmaju) cijelim tijelom, a naročito ramenima.

Ono što u ovom kolu provlači još više pažnje nego truskanje jesu brzi pokreti cijelog kola u neočekivanim pravcima kud kolovodja povede. Još jedna osobenost ovog kola jeste provlačenje igrača kroz tzv. "tunele" koje igrači naprave svojim rukama.

Jajačka truska je definitivno gradsko kolo bosanskih Muslimana. To je jasno iz činjenice da u ovom kolu, ako se igra pravilno, muškarci i žene nikada ne drže jedni druge za ruke, nego je uvijek maramica izmedju njih. Prema Islamskom zakonu i drevnom osmanskom bontonu smatralo se nepristojnim da muškarac i pokuša dodirnuti ruku žene.

Strogo vjersko obrazovanje i otmjene društvene norme osmanskih gradova nikada nisu pustile neki jači korijen u bosanskohercegovačkim muslimanskim selima. Tako, u svojim seoskim kolima bosanskohercegovački Muslimani, muškarci i žene, gotovo po pravilu igraju zajedno držeći se za ruke.

Sevdahovu koreografiju za ovo kolo pripremili su zajedno Rešad Makarević i Denis Bašić u prvim danima nakon Sevdahova osnutka.