Kolo "Oj, curice, dina ti..."

Upravo slušate muziku kola "Oj, curice, dina ti...", kola Bošnjaka (bosanskohercegovačkih Muslimana).

Kao mnoga druga bosanska kola, kolo "Oj, curice, dina ti" je bazirano na istoimenoj narodnoj pjesmi. U ovoj staroj bošnjačkoj pjesmi mladić moli djevojku da ga ne zadirkuje i da se ne poigrava s njim. I kolo je bar isto toliko koliko i pjesma i zavodljivo i živahno.

Ovo kolo je rašireno diljem Bosne i Hercegovine u raznim varijantama osnovnog koraka. Može se u izvjesnim formama naći i u zapadnim krajevima Srbije, osobito u dolini Drine.

Budući da kolo započinje desnom nogom, to nam indicira da ne bi moglo pripadati grupi dinarskih (ilirskih) igara koje su najstarije narodne igre u regionu. Pretpostavlja se da bi potonje igre mogle biti čak i 15 stoljeća stare. Koliko bi onda kolo "Oj, curice, dina ti..." moglo biti staro? Teško bi bilo bilo šta sa sigurnošću tvrditi. Medjutim, u svakom slučaju, već u 19 stoljeću kolo se smatralo "starim".

Kao i većina balkanskih kola, kolo "Oj, Curice, dina ti..." igra se u krug, po kolu, s ponavljanjima, na desno, pa na lijevo. Igrajući ovo kolo igrači često improviziraju što kolu daje osobitu vizualnu čar.

Denis Bašić je pripremio jedinstvenu koreografiju za Sevdah baziranu baš na ovim spontanim improvizacijama.