photo: Byron Dazey

Rogatička zavrzlama

Sevdah je 30. januara 2005. obradovao svoju publiku postavkom starog, rijetkog i gotovo zaboravljenog bošnjačkog kola iz istočnobosanskog gradića Rogatice. Svakako riječ je o Rogatičkoj zavrzlami.

"Zavrzlama" na bosanskom znači "komplicirana stvar." I zaista, kolo nije nimalo jednostavno za igranje. Tako, igrač odskakuje udesno na lijevoj nozi i ide unatrag. Opet dok se kreće ulijevo, odskakuje na desnoj nozi i opet ide unatrag.

Kao i svako drugo kolo, i Rogatička zavrzlama može se igrati na više melodija. Denis se odlučio da izabere muzičku temu koja se pojavljuje u starom bosanskohercegovačkom filmu Ljubav i bijes redatelja Bakira Tanovića. Film je po prvi put prikazan 1978.-e i, nažalost, nepravedno je zaboravljen. Ovaj film ne samo da je vrijedan po svojoj izuzetnoj fabuli i odličnoj glumi, nego je i bogat kostimografski resurs za svako ozbiljno KUD. Kostimograf Hasan Sućeska je u ovom filmu odradio odličan posao i pomogao je dijelomično i nama u rekonstrukciji bh. gradskih nošnji iz 19.-og stoljeća.

No, vratimo se Sevdahovoj Rogatičkoj zavrzlami. Muzika koju slušate je muzika iz spomenutog filma na koju Sevdah igra svoju zavrzlamu. Denis je u koreografiju zavrzlame unio dosta dinamike. Prelazi koji se odvajaju od glavne muzičke teme kola uobličeni su u uobičajene bosanske trokorake i okrete. Po starom prijeobjašnjenom bošnjačkom običaju, djevojke i mladići se drže za marmice dok igraju.

Ovom prilikom Sevdah želi da se zahvali vrijednom bh. folkloristi, gospodinu Hajrudinu Hadžiću Hadžiji, na brižljivo zabilježenim koracima i notnim zapisima ovog rijetkog bošnjačkog kola.